De gezondheidsvoordelen van waterkers

De gezondheidsvoordelen van waterkers

Als je wilt weten hoe het eten van waterkers je gezondheid kan ondersteunen, lees dan verder voor mogelijke effecten die je kunt ervaren als je het regelmatig eet.

Waterkers bevat een belangrijke stof die verband houdt met het verminderen van het risico op kanker. Er is aangetoond dat de verbinding fenethylisothiocyanaat (PEITC), de progressie van kanker remt en de initiatiefase van het kankerontwikkelingsproces blokkeert. Waterkers is een van de beste bronnen van PEITC, terwijl broccoli en rapen andere natuurlijke bronnen zijn.  

 Waterkers bevat een goede hoeveelheid vitamine C, een micronutriënt die verband houdt met de bescherming tegen kanker en ter ondersteuning van het immuunsysteem

 Waterkers is een natuurlijke bron van zowel luteïne als zeaxanthine, waardoor het de gezondheid van de ogen ondersteunt.

 Waterkers bevat ook vitamine A, een andere voedingsstof die een belangrijke rol speelt in de gezondheid van ons immuunsysteem. Vitamine A ondersteunt vooral onze natuurlijke barrieres, de slijmvliezen. 

 Het eten van rauwe groenten wordt in verband gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Waterkers wordt over het algemeen rauw geconsumeerd, waardoor het een uitstekende keuze is als je je inname probeert te verhogen.

 Het bevat ook een stof genaamd quercetine. Quercetine kan de gezondheid van het hart ondersteunen vanwege de antioxiderende en ontstekingsremmende voordelen. Het heeft ook cardiovasculaire voordelen, zoals het verlagen van de bloeddruk, het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de endotheelfunctie (vloeibaarheid van het bloed), waardoor het een veelbelovend voedingsmiddel is voor het voorkomen van hart- en vaatziekten.

 Waterkers bevat magnesium, calcium en kalium, wat ook zorgt voor minder risico op hart- en vaatziekten. 

 Belangrijke voedingsstoffen voor de botgezondheid zijn calcium, magnesium, vitamine C en vitamine K. Waterkers bevat al deze voedingsstoffen.

 Waterkers is voor de meeste mensen over het algemeen een veilig voedsel om te consumeren. Maar er zijn mensen die waterkers met voorzichtigheid moeten consumeren.

 Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, kan het eten van voedsel met grote hoeveelheden vitamine K, zoals waterkers, de effectiviteit van het medicijn verminderen. 

 Als u een bekende allergie voor waterkers heeft, moet u dit voedsel niet in uw dieet opnemen.

 Waterkers bevat natuurlijke stoffen, oxalaten genaamd, die via de nieren uit het lichaam worden verwijderd. Soms kunnen oxalaten kristallen in de urine vormen, ook wel nierstenen genoemd. Als u gevoelig bent voor nierstenen, is waterkers mogelijk niet de beste match voor uw voedingsbehoeften

  Studies:

  1. PEITC 
  2. Ma X, Ding Q, Hou X, You X. Analysis of Flavonoid Metabolites in Watercress (Nasturtium officinale R. Br.) and the Non-Heading Chinese Cabbage (Brassica rapa ssp. chinensis cv. Aijiaohuang) Using UHPLC-ESI-MS/MSMolecules. 2021 Sep 26;26(19):5825. doi:10.3390/molecules26195825
  3. Feng Q, Kim JH, Omiyale W, Bešević J, Conroy M, May M, Yang Z, Wong SY, Tsoi KK, Allen N, Lacey B. Raw and Cooked Vegetable Consumption and Risk of Cardiovascular Disease: A Study of 400,000 Adults in UK BiobankFront Nutr. 2022 Feb 21;9:831470. doi:10.3389/fnut.2022.831470

  4. Hyun H, Park H, Jeong J, Kim J, Kim H, Oh HI, Hwang HS, Kim HH. Effects of Watercress Containing Rutin and Rutin Alone on the Proliferation and Osteogenic Differentiation of Human Osteoblast-like MG-63 CellsKorean J Physiol Pharmacol. 2014 Aug;18(4):347-52. doi:10.4196/kjpp.2014.18.4.347 

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie in gezondheidshuis ORTHOFELIA in Herzele

Dirk De Man

Spoorwegstraat 14

B-9550 HERZELE

Oost-Vlaanderen

Email: info@orthofelia.be

Gsm: 0475 / 82 36 21  

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie bij groepspraktijk Identity in Berchem

Multidisciplinaire groepspraktijk voor gezondheid en welzijn. 

Fruithoflaan 38/11

2600 Berchem  (Antwerpen)

https://praktijkidentity.be

Maak een afspraak online

voetreflexologie orthomoleculair leefstijltherapeut klinisch psycho neuro immunologie

Klik hier voor online booking

De orthomoleculaire gezondheidspraktijjk is gelegen  in de ruime omgeving van Herzele met name Aalst - Lede - Erpe-Mere - Wetteren - Melle - Oosterzele - Zottegem - Lierde - Brakel - Sint-Lievens-Houtem - Ninove - Haaltert - Geraadsbergen - Oudenaarde alsook in Berchem (Antwerpen)

Gratis download ebook

Bezoek ook onze gezondheidswinkel OFELIA