Welke druk is de juiste bij voetreflexologie?

Welke druk is de juiste bij voetreflexologie?


Als u ooit voetreflexologie op uw voeten heeft ondergaan, heeft u de voetreflexoloog waarschijnlijk wel eens horen vragen: “Hoe is deze druk?” Misschien voelt het goed, maar misschien weet je het niet zeker...Hoe weet je dat? Wat is de juiste druk voor voetreflexologie? Er zijn waarschijnlijk verschillende antwoorden hierop, en het zal van persoon tot persoon verschillen, maar ik ga je vertellen waarom ik denk dat gemiddelde zachte druk misschien wel de beste is...

Laten we eerst eens kijken naar wat voetreflexologie eigenlijk is en wat het niet is.

“Voetreflexologie is een protocol van handmatige technieken, zoals duim- en vingerlopen, haak- en back-up, en roterende bewegingen en dit toegepast op specifieke reflexgebieden, voornamelijk op de voeten. Deze technieken stimuleren de complexe neurale paden die lichaamssystemen met elkaar verbinden en ondersteunen het lichaam om optimaal te functioneren. De effectiviteit van reflexologie wordt wereldwijd erkend door verschillende nationale gezondheidsinstellingen en door het grote publiek als een aparte complementaire praktijk binnen het holistische gezondheidsveld.”

Hier is iets belangrijks om te weten: het is niet hetzelfde als een massage. Als een “onderscheiden complementaire praktijk” staat reflexologie los van massage, met zijn eigen oorsprong, geschiedenis en technieken. Massage en voetreflexologie verschilt ook in intentie en focus. De bedoeling van massage is om de spierspanning te ontspannen door direct op het zachte weefsel te werken, terwijl voetreflexologie bedoeld is om het zenuwstelsel te ontspannen (waardoor indirect de spieren ontspannen) en om de werking van interne organen en klieren te verbeteren.

Hoe werkt het? Hoewel we het niet echt zeker weten, zijn er verschillende theorieën:

  • Energetisch: Er wordt aangenomen dat voetreflexologie energieblokkades in het lichaam opheft en de genezende kracht van het universum activeert, waardoor het lichaam weer in balans komt. Wat de druk betreft, raken veel energiebalancerende technieken, zoals Reiki, het lichaam niet eens, dus lichte tot gemiddelde druk in voetreflexologie zal waarschijnlijk behoorlijk effectief zijn.
  • Rust/Bewustzijn: Een voetreflexologiesessie kan iemands enige onderbreking zijn van een anders hectische dag. De rust, het herstel en het bewustzijn dat wordt verkregen door gebruik te maken van het parasympathische zenuwstelsel van het lichaam (het tegenovergestelde van de ‘vecht- of vlucht’-modus) kunnen aanleiding zijn voor het plaatsvinden van verandering. Voetreflexologie is bijna magisch in het opwekken van ontspanning. Ik heb zoveel mensen die voetreflexologie ondergaan, laten zeggen dat ze zich nog nooit zo snel zo ontspannen hebben gevoeld.
  • Reflexactie: Als ik een hete kachel aanraak, wordt er een bericht van mijn hand/vingers naar de hersenen gestuurd, die vervolgens een bericht terugsturen met de tekst " beweeg je hand !!" Er staat niet: “Ja, blijf dat doen; je zult je echt beter voelen!” In de reflexologie hebben we te maken met de reflexboog. De theorie is dat er reflexgebieden in de voeten en handen zijn die verband houden met verschillende delen van het lichaam. Wanneer we via reflexologie contact maken, sturen de hersenen een signaal via zenuwbanen naar het betreffende orgaan/klier/spier. We hoeven er niet op te hameren om het idee te krijgen. In 1932 verdienden Sir Charles Sherrington en Edgar Adrian de Nobelprijs voor hun werk op het gebied van de fysiologie van het zenuwstelsel, waarmee ze bewezen dat het hele zenuwstelsel zich aanpast aan een enkele stimulus in een poging de activiteiten van het organisme te coördineren, wat hij het proprioceptieve systeem noemde. . Wanneer er bijvoorbeeld een stap wordt gezet, bewegen de voet en het been, maar dat geldt ook voor de rest van het lichaam, waarbij ze zich aanpassen om alles rechtop te houden. Adrian deed de ontdekking dat de intensiteit van de zenuwimpuls afhankelijk is van de grootte van de zenuw, en niet van de sterkte van de stimulus. Dit suggereert dat diepe druk niet nodig is bij reflexologie, omdat het contact belangrijk is.

VoetReflexologie hoeft niet pijnlijk te zijn om effectief te zijn. Het is in wezen een stressverminderende modaliteit en het doel is om te ontspannen. Natuurlijk hebben verschillende scholen en beoefenaars verschillende stijlen en focus. Ik volg de aanpak waarbij we langzaam en grondig de hele voet doorlopen terwijl we met duim en vinger lopen, waardoor zowel de reflexoloog als de cliënt de tijd krijgen om zich bewust te zijn en veranderingen en gevoeligheden in de weefsels op te merken. 

Druk is een kwestie van voorkeur, zowel voor de cliënt als voor de therapeut. Ik heb gemerkt dat werken met een gemiddelde druk, waarbij het diep genoeg is om gevoelige plekken op te merken (waar ik pauzeer en extra tijd geef om veranderingen te laten plaatsvinden), maar niet zo diep dat het overal pijn veroorzaakt, het meest effectief is. Pijn veroorzaakt meer pijn, waardoor het moeilijk wordt om te ontspannen.

Ik begon mijn studie reflexologie met het voordeel dat ik al ervaring had met zorgmassage voor kankerpatiënten.  Door de jaren heen heb ik de theorie van 'geen pijn, meer winst' gevolgd met het werken met mensen, maar helaas heb ik velen ontmoet die veel te veel druk van een beoefenaar hebben ervaren, wat heeft geleid tot dagen van pijn of blauwe plekken. Sommigen vinden dat prima, omdat ze zeggen dat ze zich daarna zoveel beter voelden. Dit komt waarschijnlijk omdat de diepe druk ervoor zorgde dat er pijnstillende endorfines vrijkwamen – zoals het laten vallen van een hamer op je teen je zou kunnen afleiden van pijn in je vinger – maar waarom zou je jezelf dat willen aandoen? Waarom zouden we niet ontspanning, bewustzijn en ademhaling gebruiken om pijn te helpen oplossen, in plaats van brute kracht? Het kan wat langer duren voordat de pijn die je in de loop van de tijd hebt opgelopen, verdwijnt (of misschien niet !)

Zorg ervoor dat u tijdens de behandeling iets zegt als u meer of minder druk nodig. Als u voor een reflexologiesessie komt en zeer diepe druk en/of pijn wilt, ben ik waarschijnlijk niet de juiste beoefenaar voor u. Ik zal luisteren naar wat u nodig heeft en mijn best doen om daaraan tegemoet te komen, maar ik moet ook doen wat voor mij goed voelt. De eerste stap om het meeste uit uw reflexologieafspraak te halen is om ruimdenkend te zijn en te kijken hoe het voor u werkt, nu u weet wat de bedoeling is: ontspannen en het lichaam zichzelf weer in optimale gezondheid laten terugkeren!

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie in gezondheidshuis ORTHOFELIA in Herzele

Dirk De Man

Spoorwegstraat 14

B-9550 HERZELE

Oost-Vlaanderen

Email: info@orthofelia.be

Gsm: 0475 / 82 36 21  

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie bij groepspraktijk Identity in Berchem

Multidisciplinaire groepspraktijk voor gezondheid en welzijn. 

Fruithoflaan 38/11

2600 Berchem  (Antwerpen)

https://praktijkidentity.be

Maak een afspraak online

voetreflexologie orthomoleculair leefstijltherapeut klinisch psycho neuro immunologie

Klik hier voor online booking

De orthomoleculaire gezondheidspraktijjk is gelegen  in de ruime omgeving van Herzele met name Aalst - Lede - Erpe-Mere - Wetteren - Melle - Oosterzele - Zottegem - Lierde - Brakel - Sint-Lievens-Houtem - Ninove - Haaltert - Geraadsbergen - Oudenaarde alsook in Berchem (Antwerpen)

Gratis download ebook

Bezoek ook onze gezondheidswinkel OFELIA