Beren jagen op zalm om zich voor te bereiden op de winter

Beren jagen op zalm om zich voor te bereiden op de winter

Beren jagen op zalm om zich voor te bereiden op de winter ... en de link met ons als oermens die fruit in de zomer en nazomer at om een vetlaag aan te leggen ter voorbereiding van de komende winter.  

Wist je dat het kunnen opnemen van fructose uit fruit bijvoorbeeld vanuit evolutionair perspectief steeds essentieel is geweest voor onze overleving?
 
Beren eten in de herfst heel veel zalm om een vetlaag aan te leggen voor hun winterslaap.
 
Mensen aten vroeger fruit in de zomer en nazomer om zich voor te bereiden op de voedselschaarte van de komende winter. Het is zo dat fructose van nature voorkomt in seizoensfruit. Fructose kan niet rechtstreeks omgezet worden in brandstof. Fructose passeert steeds de lever en wordt daar omgezet in levervet en vetcellen in het lichaam. Een niet alcoholische vervette lever kan ontstaan door het te veel consumeren van fructose. 
 
Net dankzij een onbeperkte opname van fructose waren wij als mens vanuit evolutionair oogpunt capabel om een vetreserve aan te leggen. Het eten van fructose vertelt ons lichaam dus dat "de winter eraan komt" en dit is nog steeds zo! 
 
Maar ... wat als de winter nooit meer komt, zoals in onze huidige, op overvloed gerichte levensstijl het geval is? Juist: dan krijgt ons lichaam het signaal om vetten op te slaan, terwijl dat eigenlijk onnodig is
 
Deze bekende “fruitsuiker” vind je in fruit, honing, agave en de meeste wortelgroenten. Op zich is dat geen probleem. Het probleem is dat we in onze huidige maatschappij fructose eten in een geconcentreerde vorm. Zo wordt fructose-glucosestroop toegevoegd aan bewerkte voeding, allerlei energiedranken, frisdranken en fruitsappen. De meest voorkomende bronnen van onnatuurlijke suikers zijn: Snoep, Koek, Mueslirepen, Chips, Ontbijtgranen, Jam,  Brood, Vruchtensappen uit pak, Frisdrank, Sportdrank, Koffiecreamer, Sauzen, Toetjes, Gezoete yoghurt, Fruit in blik, Pasta, Kant-en-klare maaltijden, ...
 
Het gebruik van al die fructose wordt de laatste jaren dan ook in verband gebracht met een hele batterij aan metabole klachten, zoals niet alcolholische vervette lever (of NAFLD), insulineresistentie of diabetes  type 2. 
 
Besluit: een dagelijkse portie fruit eten is geen probleem, wel dienen we op te passen met fructose in geconcentreerde vorm. 

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie in gezondheidshuis ORTHOFELIA in Herzele

Dirk De Man

Spoorwegstraat 14

B-9550 HERZELE

Oost-Vlaanderen

Email: info@orthofelia.be

Gsm: 0475 / 82 36 21  

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie bij groepspraktijk Identity in Berchem

Multidisciplinaire groepspraktijk voor gezondheid en welzijn. 

Fruithoflaan 38/11

2600 Berchem  (Antwerpen)

https://praktijkidentity.be

Maak een afspraak online

voetreflexologie orthomoleculair leefstijltherapeut klinisch psycho neuro immunologie

Klik hier voor online booking

De orthomoleculaire gezondheidspraktijjk is gelegen  in de ruime omgeving van Herzele met name Aalst - Lede - Erpe-Mere - Wetteren - Melle - Oosterzele - Zottegem - Lierde - Brakel - Sint-Lievens-Houtem - Ninove - Haaltert - Geraadsbergen - Oudenaarde alsook in Berchem (Antwerpen)

Gratis download ebook

Bezoek ook onze gezondheidswinkel OFELIA