Leptineresistentie

Leptineresistentie

Als we eten komt er glucose in onze bloedbaan. Het hormoon insuline afgescheiden door de pancreas zal de glucose laten opnemen door onze cellen. Ook vetcellen zullen glucose opnemen en dikker worden waardoor ze het hormoon leptine afgeven. 

 Dit hormoon leptine komt in de bloedbaan en zal de hypothalamus bereiken in de hersenen. De hypothalamus is het grote controlecentrum in ons brein. De hypothalamus zal door het hormoon leptine op de hoogte gesteld worden dat we voldoende gegeten hebben. Onze vetcellen zijn immers verzadigd en leptine zal voor een verzadigingsgevoel zorgen. We stoppen dus met eten. Het brein geeft ons ook de toestemming om te bewegen want er is voldoende energie. Zo hoort het te zijn.

 Echter als we te vaak eten, teveel koolhydraten, laaggradige ontstekingen, teweinig bewegen, ... zullen de vetcellen continu leptine naar de hypothalamus sturen. Die wordt dat beu en zal er niet meer op reageren, op dat moment spreken we van leptineresistentie.

De hypothalamus is dus ongevoelig geworden voor leptine. Hij krijgt geen signaal meer binnen dat we voldoende gegeten hebben. Dit verklaart ook het jojo effect bij diëten omdat het lichaam geen flauw idee heeft of het wel voldoende energie heeft of niet en wil het lichaamsvet terug op peil brengen. Hierdoor veranderen je hersenen hun gedrag om lichaamsvet terug te krijgen. Je brein moedigt dan aan:

  •   Meer eten: Je hersenen denken dat je moet eten om uithongering te voorkomen.
  • Lager energieverbruik: in een poging om energie te besparen, verlagen uw hersenen uw energieniveau en zorgen ervoor dat u in rust minder calorieën verbrandt. Uw lichaam geeft geen toestemming tot beweging gezien uw brein denkt dat er niet voldoende energie is.

  Kan leptineresistentie worden teruggedraaid?

  Er zijn verschillende dingen die u kunt doen:

 Vermijden van bewerkte voedingsmiddelen: sterk bewerkte voedingsmiddelen kunnen de integriteit van uw darmen aantasten en ontstekingen veroorzaken.

  • Eet veel groenten: Het eten van oplosbare vezels kan uw darmgezondheid helpen verbeteren en kan beschermen tegen obesitas.
  • Lichaamsbeweging: Lichamelijke activiteit kan de leptineresistentie helpen omkeren.
  • Slaap: Slecht slapen is betrokken bij problemen met leptine.
  • Verlaag uw triglyceriden: Het hebben van hoge triglyceriden kan het transport van leptine van uw bloed naar uw hersenen verhogen. De beste manier om triglyceriden te verlagen, is door uw inname van koolhydraten te verminderen.
  • Eet meer onverzadigde vetten en eiwitten: Het eten van onverzadigde vetten en meer eiwitten kan automatisch gewichtsverlies veroorzaken, wat het gevolg kan zijn van een verbetering van de leptinegevoeligheid.
  • Ontwikkel meer bruine vetcellen i.p.v. witte vetcellen door koudeprikkels en nuchter bewegen

 De wetenschappelijke studie kan U hier enhier nalezen. 

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie in gezondheidshuis ORTHOFELIA in Herzele

Dirk De Man

Spoorwegstraat 14

B-9550 HERZELE

Oost-Vlaanderen

Email: info@orthofelia.be

Gsm: 0475 / 82 36 21  

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie bij groepspraktijk Identity in Berchem

Multidisciplinaire groepspraktijk voor gezondheid en welzijn. 

Fruithoflaan 38/11

2600 Berchem  (Antwerpen)

https://praktijkidentity.be

Maak een afspraak online

voetreflexologie orthomoleculair leefstijltherapeut klinisch psycho neuro immunologie

Klik hier voor online booking

De orthomoleculaire gezondheidspraktijjk is gelegen  in de ruime omgeving van Herzele met name Aalst - Lede - Erpe-Mere - Wetteren - Melle - Oosterzele - Zottegem - Lierde - Brakel - Sint-Lievens-Houtem - Ninove - Haaltert - Geraadsbergen - Oudenaarde alsook in Berchem (Antwerpen)

Gratis download ebook

Bezoek ook onze gezondheidswinkel OFELIA