Een lekkende darm

Een lekkende darm

Wat is een lekkende darm?

De darmwand bestaat ​​uit honderdduizenden cellen die in een cyclus van 72 uur vervellen en weer aangroeien. Het is hun taak om de vertering van ons voedsel te voltooien en voedingsstoffen in ons lichaam te laten komen, terwijl ze ook voorkomen dat onverteerd voedsel en bacteriën er doorheen komen. Het is dus een responsieve barrière tussen ons en het spul dat zich in onze darmen bevindt.

Lekkende darm – ook bekend als darmpermeabiliteit – is wanneer de gezonde cellen in uw darmen worden aangetast als gevolg van stress door medicijnen, alcohol, gluten, pesticiden en/of blootstelling aan emotionele of fysieke stress. Bij emotionele of fysieke stress zal het lichaam steeds in een overlevingsstatus komen waarbij het alle voedselbronnen waar mogelijk zal recuperen. In de darm is er veel glcuose, natrium en water aanwezig. Door het openzetten van de darmwand is dat een snelle winst voor het lichaam om aan extra energie te komen. 

Wanneer dit gebeurt, ontstaat er ruimte tussen de cellen, waardoor onverteerd voedsel, gifstoffen en bacteriën door de openingen kunnen gaan, over de darmwand, naar het onderliggende weefsel en uiteindelijk in onze bloedbaan.

Bij het identificeren van grotere deeltjes die de cellen binnendringen, beschouwt het immuunsysteem zichzelf als aangevallen, denkend dat het een virus of een andere bedreiging zou kunnen zijn, creëert het een immuunrespons en antilichamen, waardoor voedselgevoeligheden optreden. Dit maakt het ook minder waarschijnlijk om ons voedsel goed te verteren en de voedingsstoffen op te nemen die we nodig hebben.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen die u kunt ervaren:

 • Vermoeidheid
 • Pijn en gewrichtspijn
 • Onverklaarbare hoofdpijn
 • Allergieën of allergische reacties
 • Sinuscongestie en/of frequente sinusinfecties
 • Angst en/of depressie
 • PMS, PCOS en andere menstruele onregelmatigheden
 • Uitslag
 • Gewichtstoename
 • Opgeblazen gevoel, brandend maagzuur/reflux, maagpijn en/of darmveranderingen
 • Auto-immuunziekten, zoals lupus, reumatoïde artritis of MS
 • ...

Een lekkende darm is een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsproblemen.

Het is dus heel belangrijk aan stresscontrole te doen op alle niveau's. Stress in al zijn vormen zoveel mogelijk vermijden is de boodschap.

Het is ook belangrijk voedsel te identificeren dat ontstekingen veroorzaakt en die voedingsmiddelen uit ons dieet verwijderen. Gluten bijvoorbeeld staan bekend als een belangrijke stressfactor die een lekkende darm veroorzaakt. Vermijd in de eerste plaats ook geraffineerde suiker en de duizenden verwerkte voedingsmiddelen die ze bevatten, die de darmpermeabiliteit verhogen en ontstekingsverschijnselen erin opwekken.

Studies:

Studie 1

Studie 2

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie in gezondheidshuis ORTHOFELIA in Herzele

Dirk De Man

Spoorwegstraat 14

B-9550 HERZELE

Oost-Vlaanderen

Email: info@orthofelia.be

Gsm: 0475 / 82 36 21  

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie bij groepspraktijk Identity in Berchem

Multidisciplinaire groepspraktijk voor gezondheid en welzijn. 

Fruithoflaan 38/11

2600 Berchem  (Antwerpen)

https://praktijkidentity.be

Maak een afspraak online

voetreflexologie orthomoleculair leefstijltherapeut klinisch psycho neuro immunologie

Klik hier voor online booking

De orthomoleculaire gezondheidspraktijjk is gelegen  in de ruime omgeving van Herzele met name Aalst - Lede - Erpe-Mere - Wetteren - Melle - Oosterzele - Zottegem - Lierde - Brakel - Sint-Lievens-Houtem - Ninove - Haaltert - Geraadsbergen - Oudenaarde alsook in Berchem (Antwerpen)

Gratis download ebook

Bezoek ook onze gezondheidswinkel OFELIA