De te vermijden vervuilde groenten en fruit 2023 met de meeste pesticide:
1. Aardbeien
2. Spinazie
3. Boerenkool
4. Perziken
5. Peren
6. Nectarines
7. Appels
8. Druiven
9. Paprika's en hete pepers
10. Kersen
11. Bosbessen
12. Sperziebonen
De minst met pesticide vervuilde groenten en fruit, wat je veilig kan eten:
1. Avocado's
2. Maïs
3. Ananas
4. Uien
5. Papaja
6. Doperwten (diepvries)
7. Asperges
8. Honingmeloen
9. Kiwi
10. Kool
11. Champignons
12. Mango's
13. Zoete aardappelen
14. Watermeloen
15. Wortelen
De EWG (Environmental Working Group) is een Amerikaanse non-profit organisatie die zich richt op het verbeteren van onze gezondheid en het milieu. Hoewel dit een Amerikaanse organisatie is, zijn de resultaten van dit onderzoek grotendeels van toepassing op de Europese markt, handel in groenten en fruit is hedendaags immers wereldwijd.De EWG gebruikt gegevens van duizenden monsters van verschillende groente- en fruitsoorten die getest zijn op residuen van bestrijdingsmiddelen.
Rozijnen is een bewerkt product en komt daarom niet in deze lijst voor. Ze hebben het off record toch getest omdat het vermoeden groot was. Gemiddeld was elk monster besmet met meer dan 13 pesticiden, en één monster had maar liefst 26 soorten pesticiden. Rozijnen zou in deze lijst op N° 1 staan.
Eten van groenten en fruit, is onmisbaar voor een goede gezondheid, het is zeker niet de bedoeling om dit te ontraden. De boodschap is de meest vervuilende groenten en fruit biologisch te kopen. In de omgeving van Herzele leveren de Kollebloem ( klik hier voor meer Info) en de bio-boerderij De Loods ( klik hier voor meer Info) dergelijke pakketten aan voordelige prijs. In andere regio's zijn er ongetwijfeld ook gelijkaardige initiatieven.
Ik besef ook dat het niet voor iedereen weggelegd is om alles biologisch te kopen en/of je eigen groenten en fruit te kweken. Afspoelen en/of schillen blijft een goed advies, zelfs al krijg je daar niet alle (restanten van) bestrijdingsmiddelen mee weg.Je kan je groenten en fruit ook even wassen in een “badje” water waar je eerst natriumbicarbonaat (“baking soda”) aan toegevoegd hebt en nadien de groenten goed afspoelen.
Het volledige rapport kan u hier nalezen.