De gezondheidsvoordelen van eieren

De gezondheidsvoordelen van eieren

Als origineel superfood van moeder natuur maken eieren sinds het begin der tijden deel uit van onze voeding. Maar nu leren we pas de volledige omvang van de voedingswonderen die ze bevatten en hoe nuttig ze zijn bij het bevorderen van blijvende gezondheidsvoordelen. Geladen met 13 essentiële vitamines en mineralen, bieden eieren ook belangrijke bronnen van deze belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn als onderdeel van een gezond etenspatroon.

Zijn eieren goed voor je?

Ja. Als het gaat om het helpen voldoen aan uw dagelijkse voedingsbehoeften, zijn eieren behoorlijk moeilijk te verslaan. 

Eieren zijn een waardevolle bron van hoogwaardige eiwitten, terwijl ze ook 13 essentiële vitamines en mineralen bevatten, naast de noodzakelijke omega-3-vetzuren en antioxidanten. 

60% van het hoogwaardige eiwit in eieren is te vinden in het eiwit, terwijl de dooier de rest bevat, samen met vitale gezonde vetten, vitamines, mineralen en antioxidanten - allemaal samengesteld voor een waardevolle bijdrage aan uw dagelijkse voedingsbehoeften. 

Hieronder hebben we enkele van de bewezen belangrijkste gezondheidsvoordelen van het eten van eieren weergegeven:

1. Eieren zijn rijk aan voedingsstoffen

Laten we beginnen met het feit dat eieren boordevol essentiële vitaminen en mineralen.

Een gemiddelde portie van 2 eieren bevat:

  • 82% van uw dagelijkse behoefte aan vitamine D
  • 50% van uw dagelijkse behoefte aan foliumzuur
  • 25% van uw dagelijkse behoefte aan riboflavine (vitamine B2).
  • 40% van uw dagelijkse seleniumbehoefte 

Eieren bevatten ook nuttige hoeveelheden vitamine A, E, B5, B12, evenals ijzer, jodium en fosfor - alle essentiële voedingsstoffen ter ondersteuning van uw gezonde, uitgebalanceerde voeding. 

2. Eieren leveren eiwitten van uitstekende kwaliteit

Eieren worden algemeen beschouwd als een waardevolle bron van hoogwaardige eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen van het leven, essentieel voor de kracht en het herstel van spieren en weefsels – met een enkel ei dat ongeveer 6,3 gram eiwit bevat. 

Het krachtige voordeel van het eiwit in eieren houdt verband met het feit dat eieren alle negen essentiële aminozuren bevatten - in voldoende hoeveelheden - om effectieve spiergroei, herstel en onderhoud te ondersteunen. 

Terwijl sommige andere voedingsmiddelen verhoudingsgewijs meer eiwitten bevatten dan eieren, is de hoge kwaliteit en biologische beschikbaarheid van eiwitten in eieren echt ongeëvenaard.

3. Eieren verbeteren het niveau van "goed" cholesterol

Eieren helpen bij het verhogen van high-density lipoprotein (HDL) - of "goede" cholesterol zoals het algemeen bekend is - en dit is een van de redenen waarom eieren weinig tot geen effect hebben op het risico op hart- en vaatziekten.

Maaltijden met veel verzadigde vetten en transvetten, zoals gefrituurde afhaalmaaltijden, zijn de belangrijkste boosdoeners als het gaat om verhoogde risiconiveaus van LDL-cholesterol.

4. Eieren zijn een geweldige bron van vitamine D

Eierdooiers zijn een van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten.

Een portie van twee eieren levert 82% van uw aanbevolen dagelijkse inname van vitamine D, waardoor ze een zeer belangrijke bron van deze essentiële vitamine zijn. 

Vitamine D, ook wel de 'zonnevitamine' genoemd, speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium en fosfor, waardoor het essentieel is voor het behoud van gezonde botten en tanden. Vitamine D helpt ook bij het bevorderen van een gezonde spierfunctie en het onderhoud van het immuunsysteem. Ook voor stressdraagkracht zijn eieren een goede optie.

5. Eieren vullen en helpen bij gewichtsbeheersing

Relatief laag in calorieën en een rijke bron van hoogwaardige eiwitten. Eieren zijn een van de beste voedingsopties om te helpen bij gewichtsbeheersing. Het hoge verzadigingsniveau van eieren leidt tot een groter gevoel van voldoening, minder honger en een lager verlangen om later op de dag te eten, wat betekent dat je minder geneigd bent om naar die snack halverwege de middag te grijpen.

Studies hebben aangetoond dat het eten van eieren je langer een verzadigd gevoel kan geven door:

  • Toenemende niveaus van een hormoon dat u helpt een voldaan gevoel te krijgen na het eten
  • Het energieniveau hoger houden
  • Het stimuleren van de metabole activiteit
  • Vertraging van de snelheid waarmee voedsel de maag verlaat

Eieren zitten boordevol hoogwaardige eiwitten, waardoor ze ideaal zijn als onderdeel van veel verschillende voedingspatronen die mensen kunnen helpen hun gewicht te beheersen. Het consumeren van eieren kan ook helpen variaties in glucosewaarden (glycemische index) te verminderen, wat grote blijvende voordelen kan hebben bij het reguleren van eetpatronen.

6. Eieren behoren tot de beste voedingsbronnen van choline

Choline is een belangrijke voedingsstof die in de lever wordt gemaakt, maar aangezien de meeste mensen niet genoeg choline produceren om aan de dagelijkse behoeften te voldoen, moet het ook via het voedsel worden geconsumeerd.

Net als de functie van B-vitaminen, is choline essentieel voor het normaal functioneren van cellen, het speelt een invloedrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg tijdens de zwangerschap, de cognitieve ontwikkeling bij zuigelingen en helpt ook bij het verminderen van cognitieve achteruitgang bij ouderen. 

Eieren zijn een rijke bron van choline en leveren meer dan twee keer zoveel choline per 100 g dan enig ander algemeen gegeten voedsel. Dit maakt eieren tot een zeer effectief en eenvoudig middel om aan uw dagelijkse voedingsinname te voldoen. 

7. Eieren zijn een goede bron van omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn speciale soorten meervoudig onverzadigde vetzuren en vormen een familie van "essentiële vetten" die een belangrijke rol spelen in de manier waarop uw celmembranen werken; van hart- en hersengezondheid tot bescherming van uw ogen. En aangezien je lichaam zelf een beperkte hoeveelheid omega-3 vetzuren aanmaakt, is het gunstig om ze actief via verschillende voedselbronnen te consumeren.

Eieren zijn de ongelooflijke en eetbare bron van omega-3-vetzuren van moeder natuur en leveren gemiddeld 180 mg per portie (2 eieren). Van deze hoeveelheid is 114 mg het type omega-3-vetzuur met lange keten – dat tussen 71-127% van de gewenste inname voor volwassenen vertegenwoordigt.

Vette vis is een van de bekendste bronnen van omega-3 vetzuren, maar voor mensen die geen vis eten of niet kunnen eten, zijn eieren een bijzonder nuttige bron van deze gezonde soorten vetten.

8. Eieren bevatten antioxidanten die gunstig zijn voor de ogen

Eieren bevatten een scala aan vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, vitamine E en selenium, die allemaal belangrijke antioxidanten zijn bij het ondersteunen van de gezondheid van het oog, de werking van het netvlies en het tegengaan van degeneratief gezichtsvermogen naarmate u ouder wordt.

Eieren zijn rijk aan de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, die beide een beschermende rol spelen bij het verminderen van het risico op bepaalde oogziekten, waaronder staar en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Studies tonen aan dat deze antioxidanten ook beter door het lichaam worden opgenomen uit eieren dan uit alternatieve plantaardige bronnen.

9. Eieren helpen de opname van voedingsstoffen te stimuleren voor gezond ouder worden

Eieren zijn een toegankelijke, economische en licht verteerbare bron van uitstekende kwaliteit eiwitten en essentiële vitamines en mineralen, waardoor ze een ideale aanvulling op het dieet zijn voor oudere personen.

Eieren zijn gemakkelijk te bereiden en zijn een eenvoudig middel om de inname van voedingsstoffen voor ouderen te verhogen, waardoor het risico op een breed scala aan tekorten en aandoeningen wordt verminderd.

Ze bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid leucine, een aminozuur dat belangrijk is voor voortdurende spierondersteuning, evenals andere belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine D en omega-3-vetzuren, plus een weinig bekende voedingsstof, choline, die belangrijk is voor de hersenfunctie. .

10. Eieren kunnen de geestelijke gezondheid ondersteunen

Een uitgebalanceerd dieet kan een grote bijdrage leveren aan het verminderen van stress en betere praktijken op het gebied van geestelijke gezondheid – zowel het verminderen van de impact van symptomen als het optimaliseren van betere prestaties. 

En als het gaat om de eigenzinnige voordelen van eieren: de combinatie van vitamine B2, B12, choline, ijzer en tryptofaan wordt allemaal in verband gebracht met het helpen verminderen van het risico op angst, symptomen van depressie en het op natuurlijke wijze bevorderen van slaap. 

Conclusie; eieren mogen niet in ons voedingspatroon ontbreken. Toch is het waarschijnlijk ook niet de gezondste optie om elke dag eieren als ontbijt te eten, tenminste omdat het wordt aanbevolen om gevarieerd te eten... in plaats van al onze eieren in één mand te stoppen.

 Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis 

Eierconsumptie en risico op hart- en vaatziekten: drie grote prospectieve Amerikaanse cohortstudies, systematische review en bijgewerkte meta-analyse

 

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie in gezondheidshuis ORTHOFELIA in Herzele

Dirk De Man

Spoorwegstraat 14

B-9550 HERZELE

Oost-Vlaanderen

Email: info@orthofelia.be

Gsm: 0475 / 82 36 21  

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie bij groepspraktijk Identity in Berchem

Multidisciplinaire groepspraktijk voor gezondheid en welzijn. 

Fruithoflaan 38/11

2600 Berchem  (Antwerpen)

https://praktijkidentity.be

Maak een afspraak online

voetreflexologie orthomoleculair leefstijltherapeut klinisch psycho neuro immunologie

Klik hier voor online booking

De orthomoleculaire gezondheidspraktijjk is gelegen  in de ruime omgeving van Herzele met name Aalst - Lede - Erpe-Mere - Wetteren - Melle - Oosterzele - Zottegem - Lierde - Brakel - Sint-Lievens-Houtem - Ninove - Haaltert - Geraadsbergen - Oudenaarde alsook in Berchem (Antwerpen)

Gratis download ebook

Bezoek ook onze gezondheidswinkel OFELIA