Metastudie voordelen bio-groenten en fruit

Metastudie voordelen bio-groenten en fruit

Deze Metastudie is verschenen op pubmed en verwijst naar de metastudie gedaan door de universiteit van Cambridge die u hier kan aantreffen. 

Kort samengevat stelt de studie dat biologische geteelde groenten en fruit:

  • 20 à 40 % meer celbeschermende antioxidanten bevat en 18 à 69% meer secundaire plantenstoffen dan in reguliere gewassen. Biologische groenten en fruit hebben meer anti-oxidanten gezien de plant of vrucht tijdens haar ontwikkeling eigen afweerstoffen heeft moeten aanmaken tegen gevaren van buitenaf zoals schimmels, bacteriën, ... . Dit betekent concreet dat biologische gewassen een betere bescherming geven aan het lichaam tegen de vele vrije radicalen.
  • Geen of veel minder prikkelende xeno-oestrogenen door het niet gebruiken van pesticiden bij de teelt van biologische voeding. Xeno-oestrogenen zijn geen echte hormonen, maar ze gedragen zich wel zo in het lichaam. Xeno-oestrogenen zijn grote verstoorders van de oestrogenen hormoonhuishouding in ons lichaam. Een teveel aan xeno-oestrogenen leidt tot oestrogeendominantie, voorbeeld hiervan is prikkelen van oestrogeenafhankelijke borstkanker.
  • 4 à 30 x meer salvestrolen bevat dan in reguliere gewassen. salvestrolen zijn bittere componenten die afwijkende kankercellen dwingen tot apoptose (= geprogrammeerde celdood) Meer eten van salvestrolen beschermt mensen vermoedlijk beter tegen allerlei vormen van kanker. 
    .Werkingsmechanisme van salvestrolen
    • een salvestrolmolecuul wordt vanuit de bloedsomloop opgenomen in de kankercel en door het CYP1B1-enzym omgezet in een fatale toxine voor de kankercel waardoor deze gedwongen wordt tot apoptose
    • een salvestrolmolecuul wordt vanuit de bloedsomloop opgenomen in de gezonde cel, in deze cel is er geen CYP1B1- eiwit aanwezig, waardoor de salvestrol de cel weer verlaat, zonder deze beschadigd te hebb