Vrouwen hebben meer gezondheidsvoordelen van regelmatige lichaamsbeweging dan mannen

Vrouwen hebben meer gezondheidsvoordelen van regelmatige lichaamsbeweging dan mannen

Vrouwen die regelmatig bewegen, hebben een significant lager risico op een vroegtijdig overlijden of een fatale hart- en vaatziekte dan mannen die regelmatig bewegen, zelfs als vrouwen minder moeite doen, blijkt uit een nieuwe studie.

De bevindingen, gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, zijn gebaseerd op een prospectieve analyse van gegevens van meer dan 400.000 Amerikaanse volwassenen in de leeftijd van 27 tot 61 jaar, waaruit bleek dat vrouwen in twintig jaar tijd 24% minder kans hadden dan degenen die dat niet deden, terwijl mannen 15% minder kans hadden. Vrouwen hadden ook een 36% lager risico op een fatale hartaanval, beroerte of andere cardiovasculaire gebeurtenis, terwijl mannen een 14% lager risico hadden.

De onderzoekers vonden een verband tussen vrouwen die een groter verminderd risico op overlijden ervaren in vergelijking met mannen bij alle soorten oefeningen. Dit omvatte matige aërobe activiteit, zoals stevig wandelen, lopen, krachtige oefeningen zoals het volgen van een spinningles, dansen, touwtjespringen en krachttraining, waaronder lichaamsgewichtoefeningen.

Vrouwen bereikten dezelfde voordelen als mannen, maar in kortere tijd. Voor matige aërobe oefeningen bereikten ze de 18% verlaagde risicogrens in de helft van de tijd die nodig was voor mannen: 140 minuten bewegen voor vrouwen vergeleken met 300 minuten voor mannen. Met krachtige aerobe oefeningen bereikten vrouwen de 19% verlaagde risicogrens met slechts 57 minuten per week, vergeleken met 110 minuten die mannen nodig hadden.

Dit voordeel was ook van toepassing op wekelijkse krachttrainingsoefeningen. Vrouwen en mannen die deelnamen aan op kracht gebaseerde oefeningen hadden respectievelijk een 19% en 11% lager risico op overlijden, vergeleken met degenen die niet aan deze oefeningen deelnamen. Vrouwen die aan krachttraining deden, zagen een nog groter verlaagd risico op hart- en vaatziekten: een verlaagd risico van 30%, vergeleken met 11% voor mannen.

Zelfs een beperkte hoeveelheid regelmatige lichaamsbeweging kan een groot voordeel opleveren, en het blijkt dat dit vooral geldt voor vrouwen. Regelmatig de tijd nemen om te bewegen, ook al is het maar een paar keer per week 20-30 minuten krachtig sporten, kan veel meer winst opleveren dan ze misschien beseffen.

De auteurs zeiden dat meerdere factoren, waaronder variaties in anatomie en fysiologie, de verschillen in uitkomsten tussen de geslachten kunnen verklaren. Mannen hebben bijvoorbeeld vaak een grotere longcapaciteit, een groter hart, meer vetvrije massa en een groter aandeel snel samentrekkende spiervezels dan vrouwen. Als gevolg hiervan kunnen vrouwen extra ademhalings-, metabolische en krachteisen stellen om dezelfde beweging uit te voeren en op hun beurt grotere gezondheidsvoordelen oogsten.

Conclusie: Om het risico op vroegtijdig overlijden even sterk te laten verminderen als een man, hoeft een vrouw maar de helft zo lang te sporten. Hopelijk kan dit heel wat vrouwelijke lezers van mijn nieuwsbrief inspireren om meer te bewegen. 

 De studie kan U hier nalezen

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie in gezondheidshuis ORTHOFELIA in Herzele

Dirk De Man

Spoorwegstraat 14

B-9550 HERZELE

Oost-Vlaanderen

Email: info@orthofelia.be

Gsm: 0475 / 82 36 21  

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie bij groepspraktijk Identity in Berchem

Multidisciplinaire groepspraktijk voor gezondheid en welzijn. 

Fruithoflaan 38/11

2600 Berchem  (Antwerpen)

https://praktijkidentity.be

Maak een afspraak online

voetreflexologie orthomoleculair leefstijltherapeut klinisch psycho neuro immunologie

Klik hier voor online booking

De orthomoleculaire gezondheidspraktijjk is gelegen  in de ruime omgeving van Herzele met name Aalst - Lede - Erpe-Mere - Wetteren - Melle - Oosterzele - Zottegem - Lierde - Brakel - Sint-Lievens-Houtem - Ninove - Haaltert - Geraadsbergen - Oudenaarde alsook in Berchem (Antwerpen)

Gratis download ebook en inschrijving nieuwsbrief

Bezoek ook onze gezondheidswinkel OFELIA

©{year} ORTHOFELIA. Webdesign by Dmd-webdesign.be .