Alcoholconsumptie kan zowel korte- als langetermijneffecten hebben

Alcoholconsumptie kan zowel korte- als langetermijneffecten hebben

Alcoholconsumptie kan zowel korte- als langetermijneffecten hebben op de gezondheid en de impact kan variëren op basis van de geconsumeerde hoeveelheid, de frequentie van consumptie, individuele tolerantie en de algehele gezondheidstoestand.

Hier zijn enkele algemene manieren waarop alcohol de gezondheid kan beïnvloeden:

 Kortetermijneffecten: 

  •  Verminderd beoordelingsvermogen en coördinatie: Alcohol is een depressivum voor het centrale zenuwstelsel dat de cognitieve functie en coördinatie kan aantasten, wat leidt tot slechte besluitvorming en een verhoogd risico op ongelukken en verwondingen.
  •  Uitdroging: Alcohol is een diureticum, wat betekent dat het de urineproductie verhoogt, wat leidt tot uitdroging. Dit kan bijdragen aan katersymptomen zoals hoofdpijn en vermoeidheid.
  •  Spijsverteringsproblemen: Alcohol kan het spijsverteringsstelsel irriteren, wat leidt tot symptomen zoals zure reflux, gastritis en ontsteking van de maagwand.
  •  Slaapverstoring: hoewel alcohol mensen in eerste instantie slaperig kan maken, kan het het slaappatroon verstoren en tot slaap van slechte kwaliteit leiden.

 Lange termijn effecten: 

  •  Leverschade: Chronisch alcoholgebruik kan leiden tot leverziekten zoals leververvetting, alcoholische hepatitis en cirrose. De lever is verantwoordelijk voor het metaboliseren van alcohol, en overmatig drinken kan zijn vermogen daartoe overweldigen.
  • Cardiovasculaire problemen: Langdurig alcoholgebruik wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen en beroertes.
  • Geestelijke gezondheid: Alcohol kan bijdragen aan of verergeren van geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst. 
  • Kankerrisico: Chronisch alcoholgebruik houdt verband met een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker, waaronder lever-, borst- en slokdarmkanker.
  • Verzwakt immuunsysteem: Overmatige alcoholinname kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor mensen vatbaarder worden voor infecties.
  • Voedingstekorten: Alcohol kan de opname van voedingsstoffen verstoren, wat leidt tot tekorten aan essentiële vitamines en mineralen.
  • Afhankelijkheid en verslaving: Aanhoudend en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot de ontwikkeling van alcoholafhankelijkheid of -verslaving, waarvoor professionele interventie voor behandeling vereist is.

 Het is belangrijk op te merken dat af en toe eens een alcoholconsumptie in gezelschap van vrienden voor veel mensen geen significante gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Het is van cruciaal belang om zich bewust te zijn van de eigen gezondheidstoestand, tolerantie en de potentiële risico's die gepaard gaan met alcoholgebruik. 

 Een mooie Studie somt de gevoeligheid van alcohol voor over meer dan 200 ziektes op, Klik hier.

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie in gezondheidshuis ORTHOFELIA in Herzele

Dirk De Man

Spoorwegstraat 14

B-9550 HERZELE

Oost-Vlaanderen

Email: info@orthofelia.be

Gsm: 0475 / 82 36 21  

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie bij groepspraktijk Identity in Berchem

Multidisciplinaire groepspraktijk voor gezondheid en welzijn. 

Fruithoflaan 38/11

2600 Berchem  (Antwerpen)

https://praktijkidentity.be

Maak een afspraak online

voetreflexologie orthomoleculair leefstijltherapeut klinisch psycho neuro immunologie

Klik hier voor online booking

De orthomoleculaire gezondheidspraktijjk is gelegen  in de ruime omgeving van Herzele met name Aalst - Lede - Erpe-Mere - Wetteren - Melle - Oosterzele - Zottegem - Lierde - Brakel - Sint-Lievens-Houtem - Ninove - Haaltert - Geraadsbergen - Oudenaarde alsook in Berchem (Antwerpen)

Gratis download ebook

Bezoek ook onze gezondheidswinkel OFELIA