Beren jagen op zalm om zich voor te bereiden op de winter

Beren jagen op zalm om zich voor te bereiden op de winter ... en de link met ons als oermens die fruit in de zomer en nazomer at om een vetlaag aan te leggen ter voorbereiding van de komende winter.  

Wist je dat het kunnen opnemen van fructose uit fruit bijvoorbeeld vanuit evolutionair perspectief steeds essentieel is geweest voor onze overleving?
 
Beren eten in de herfst heel veel zalm om een vetlaag aan te leggen voor hun winterslaap.
 
Mensen aten vroeger fruit in de zomer en nazomer om zich voor te bereiden op de voedselschaarte van de komende winter. Het is zo dat fructose van nature voorkomt in seizoensfruit. Fructose kan niet rechtstreeks omgezet worden in brandstof. Fructose passeert steeds de lever en wordt daar omgezet in levervet en vetcellen in het lichaam. Een niet alcoholische vervette lever kan ontstaan door het te veel consumeren van fructose. 
 
Net dankzij een onbeperkte opname van fructose waren wij als mens vanuit evolutionair oogpunt capabel om een vetreserve aan te leggen. Het eten van fructose vertelt ons lichaam dus dat "de winter eraan komt" en dit is nog steeds zo! 
 
Maar ... wat als de winter nooit meer komt, zoals in onze huidige, op overvloed gerichte levensstijl het geval is? Juist: dan krijgt ons lichaam het signaal om vetten op te slaan, terwijl dat eigenlijk onnodig is
 
Deze bekende “fruitsuiker” vind je in fruit, honing, agave en de meeste wortelgroenten. Op zich is dat geen probleem. Het probleem is dat we in onze huidige maatschappij fructose eten in een geconcentreerde vorm. Zo wordt fructose-glucosestroop toegevoegd aan bewerkte voeding, allerlei energiedranken, frisdranken en fruitsappen. De meest voorkomende bronnen van onnatuurlijke suikers zijn: Snoep, Koek, Mueslirepen, Chips, Ontbijtgranen, Jam,  Brood, Vruchtensappen uit pak, Frisdrank, Sportdrank, Koffiecreamer, Sauzen, Toetjes, Gezoete yoghurt, Fruit in blik, Pasta, Kant-en-klare maaltijden, ...
 
Het gebruik van al die fructose wordt de laatste jaren dan ook in verband gebracht met een hele batterij aan metabole klachten, zoals niet alcolholische vervette lever (of NAFLD), insulineresistentie of diabetes  type 2. 
 
Besluit: een dagelijkse portie fruit eten is geen probleem, wel dienen we op te passen met fructose in geconcentreerde vorm. 

‍Senna bij constipatie

Een regelmatige darmlediging is een basisvoorwaarde voor een goede gezondheid. Daarom vormen vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten en volle granen, de basis van een gezond dieet.
 
Als die evenwel onvoldoende resultaat opleveren en zelfs de extra inname van vezels zoals psylliumvezels, kokosvezels, lijnzaad of haverzemelen, geen soelaas biedt, dan heeft de natuur voor sommigen nog de plant senna in petto.
 
Bij dergelijke “luie” darmen, is het in eerste instantie zaak om de vezels in de voeding op te voeren en extra vezels in te nemen zoals psylliumvezels, kokosvezels, lijnzaad en haverzemelen. Als die geen uitkomst bieden of als het gebruik ervan te omslachtig wordt ervaren, dan kan de sennaplant uitkomst bieden.
 

Extra prikkel 

De sennaplant, afkomstig van Noord-Afrika en Arabië, bevat in haar bladeren en peulen bijzondere inhoudsstoffen: “antrachinonen”. Deze stoffen prikkelen in de dikke darm – een stuk meer dan voedingsvezels vermogen - de spieren in de darmwand tot een sterkere peristaltische beweging. Ook wordt door senna minder water en mineralen uit de darminhoud getrokken. Het resultaat is dat de stoelgangfrequentie verhoogt en dat darminhoud zachter van consistentie wordt. Dat laatste is dan weer welkom voor mensen met een te harde stoelgang. Meestal wordt aangeraden om ’s avonds senna in te nemen, wat doorgaans ’s morgens een vlotte stoelgang oplevert. 

Goede bondgenoten 

Mensen met gevoelige darmen kunnen evenwel door de prikkelende werking van senna darmkrampen ervaren. Daarom moet een goed sennapreparaat tegelijk ook een ontkrampend kruid bevatten zoals anijs, venkel, karwij of pepermunt.

Opgepast 

  • Senna is niet geschikt voor zwangere, zogende en menstruerende vrouwen, noch voor mensen met maagdarmziekten of met een prikkelbare darm.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar nemen best enkel senna in op voorschrift van een arts.
  • Ook wordt aanbevolen van niet te lang senna te gebruiken, want dat kan leiden tot een “luie” darm.

Bewegen is een oude vriend

Om gezond te worden en te blijven is het belangrijk om voldoende te bewegen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bewegen? 

  •  Verbetert je fitheid en energieniveau
  •  Verhoogt je energieverbruik, waardoor het helpt met het behalen en behouden van een gezond gewicht
  • Verbetert de werking van je spieren
  • Stimuleert de darmperistaltiek, waardoor het obstipatie tegen gaat
  • Helpt met het reguleren van je bloedsuiker
  • Zorgt voor sterke botten door de impact erop van het bewegen (belangrijk ter preventie van botontkalking)
  • Verbetert je doorbloeding, waardoor voedingsstoffen beter naar je organen vervoerd worden en afvalstoffen beter afgevoerd worden
  • Helpt met het reguleren van je immuunsysteem en kan helpen met het verminderen van ontstekingen
  • Verbetert je hart- en longfuncties
  •  Verlaagt bloeddruk
  •  Verlaagt triglyceriden en LDL-cholesterol
  • Verbetert je hersenfuncties en vermindert het risico op dementie
  • Maakt je stressbestendiger
  • Verbetert je stemming en beschermt tegen angst en depressie
  • Kan helpen om beter te slapen
  • Vermindert je risico op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker


Dit maakt het de moeite waard om meer te bewegen, toch?

Hoeveel moet je bewegen?

  • Doe minstens 150 minuten (2,5 uur) per week matige of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen.
  • Doe minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen inclusief balansoefeningen).. 
    • Spierversterkende activiteiten zijn activiteiten om kracht, vermogen, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren te verbeteren. Hierbij kan het gaan om krachttraining of een combinatie van kracht- en duuractiviteiten. Voorbeelden hiervan zijn traplopen, bed opmaken, zware boodschappen tillen, krachttraining, hardlopen, voetbal en tennis.
    • Onder botversterkende activiteiten vallen krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met eigen gewicht wordt belast, zoals bij springen, hardlopen, dansen, volleybal en aerobics
  • Voorkom veel en lang stilzitten. Elke dertig minuten is het aangeraden een beweging in te lassen wat het risico op hartziekten en andere chronische ziekten kan verminderen
  • Overdrijf zeker niet. Teveel zware inspanningen op te korte periode zijn contra-productief. Bij te zware inspanningen zal de oxidatieve stress teveel vrije radicalen vrijgeven die celschade kunnen berokkenen. Alles met mate dus op een natuurlijke manier. 

 studie

Magnesium

Magnesium is een mineraal, noodzakelijk voor minstens 325 biochemische reacties in het menselijke lichaam en dus essentieel voor het leven.

Meer energie en minder stress dankzij magnesium

Helaas kampt minstens 70 % van onze bevolking met een gebrek aan dit mineraal en dit kan op zeer veel lichaamsterreinen zijn tol eisen.

 Courant gebrek

 Verarmde landbouwgronden, reguliere landbouwteelt, overmatig gebruik van de mineralenrover suiker, witmeelproducten ontdaan van de magnesiumrijke kiem, chronische stress, medicijneninname….geen wonder dat verschillende studies bewijzen dat de magnesiuminname in onze leefwereld problematisch tot dramatisch is. 

 Magnesium, het anti-stress mineraal

 Het mineraal magnesium speelt een cruciale rol in meer dan 300 reacties in ons lichaam. Het is niet alleen een cofactor voor diverse enzymsystemen, het is ook cruciaal voor de werking van de celmembranen, waardoor het mee de afscheiding van hormonen en neurotransmitters helpt regelen.

 Zo kan magnesium gevoelens van acute stress verminderen

  • omdat het de bij acute stress overprikkelde as sympaticus-bijnier minder adrenaline en noradrenaline doet afscheiden.
  • bij chronische stress wordt dan weer de overprikkelde HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier) afgeremd, wat leidt tot een lagere afscheiding van cortisol door bijnierschors.

 Magnesium werkt ten slotte ook rustgevend door inwerking op de overdracht en productie van neurotransmittors (zenuwsignaalstoffen) in de hersenen.

  • zo remt magnesium de hersenprikkelende neurotransmittor glutamaat
  • bevordert ze de werking van de rustgevende neurotransmittor GABA of gammaaminoboterzuur
  • is ze een cofactor in de aanmaak van de positiverende neurotransmittor serotonine.

 Alles samen verdient magnesium terecht de titel van “anti-stress mineraal

  • omdat het de stressbestendigheid verhoogt
  • helpt rustiger en ontspannen in het leven te staan,
  • helpt beter te slapen en de kans op angsten en neerslachtigheid vermindert

 Meer energie en minder vermoeidheid

 Verder is magnesium cruciaal voor een efficiënte werking van de mitochondriën, de celorgaantjes waarin energie gewonnen wordt.

 Magnesium verhoogt overigens ook het aantal actieve mitochondriën, draagt bij tot een sneller herstel van het gehalte aan de energiedrager ATP in de mitochondriën en activeert verschillende B-vitamines bij de energieproductie.

 Magnesium is dan ook een cruciale nutriënt voor meer energie en minder vermoeidheid.

Ontspannen spieren, gezond hart- en bloedvaten

 Magnesium bevordert ook de normale werking van onze spieren.

 Ter hoogte van de skeletspieren vermindert een goede magnesiumspiegel de kans op gespannen spieren, spierkrampen, spierschokken, spierzwakte, nek- en rugpijn.

 Maar dit mineraal ontspant ook de gladde spieren van onder meer de bloedvatwanden, luchtwegen en baarmoeder waardoor magnesium de bloeddruk helpt verlagen, de kans op astma en op premenstrueel syndroom vermindert.

 Elementair is ook de rol in de werking van de hartspier en de bijdrage tot een stabiel hartritme. Tekorten aan magnesium kunnen daarom bijdragen tot hoge bloeddruk, te hoog hartritme, hartritmestoornissen en hartfalen.

 Vlotte darmwerking

 Magnesium is ook nauw betrokken bij de spijsvertering, is elementair voor een normale darmperistaltiek en heeft een natuurlijke laxerende werking.

 Magnesiumtekorten werken dan ook in de hand: constipatie, prikkelbare darm, gebrekkige eetlust, misselijkheid, eetstoornissen en diarree.

 Goede suikerstofwisseling

 Magnesium draagt ook bij tot afscheiding en de werking van diverse hormonen, waaronder insuline.Omdat het daarnaast ook de opname door en het transport van glucose in de cellen bevordert, helpt het ook de bloedglucosespiegel beter onder controle houden in de preventie en het afremmen van diabetes type 2.

 Andere nuttige werkingen

 Ook op andere terreinen is magnesium onmisbaar:

  • het is van belang voor sterke beenderen, tanden en nagels (uiteraard in synergie met calcium)
  • het draagt bij tot een optimale functie van het immuunsysteem
  • het helpt ontsteking voorkomen 

 De top 13 voedingsmiddelen met de meeste magnesium:

 1. Pompoenpitten – 535 mg per 100 gram = 178% van de ADH

2. Cacao – 520 mg per 100 gram = 173% van de ADH

3. Paranoot – 410 mg per 100 gram = 137% van de ADH

4. Zonnebloempitten – 390 mg per 100 gram = 130% van de ADH

5. Sesamzaad – 370 mg per 100 gram = 123% van de ADH

6. Chiazaad – 335 mg per 100 gram = 112% van de ADH

8. Pinda – 210 mg per 100 gram = 70% van de ADH

9. Quinoa – 192 mg per 100 gram = 64% van de ADH

10. Lijnzaad – 180 mg per 100 gram = 60% van de ADH

11. Walnoot – 160 mg per 100 gram = 53% van de ADH

12. Rijst (zilvervlies) – 160 mg per 100 gram = 53% van de ADH

13. Pistache (ongezouten) – 158 mg per 100 gram = 53% van de ADH

 

Studie

Gezondheidsvoordelen van Havermout

1. Haver is ongelooflijk voedzaam

De voedingssamenstelling van haver is goed uitgebalanceerd. Ze zijn een goede bron van koolhydraten en vezels, waaronder de krachtige bèta-glucaan uit vezels. ( studie)

Ze zijn ook een goede bron van hoogwaardige eiwitten, met een goede balans van essentiële aminozuren (studie)

Haver zit boordevol belangrijke vitamines, mineralen en antioxidante plantaardige stoffen. Een halve kop (78 gram) droge haver bevat (studie)

  • Mangaan: 63,91% van de dagelijkse waarde (=ADH)
  • Fosfor: 13,3% van de ADH
  • Magnesium: 13,3% van de ADH
  • Koper: 17,6% van de DV
  • IJzer: 9,4% van de ADH
  • Zink: 13,4% van de ADH
  • Foliumzuur: 3,24% van de ADH
  • Vitamine B1 (thiamine): 15,5% van de ADH
  • Vitamine B5 (pantotheenzuur): 9,07% van de ADH
  • kleinere hoeveelheden calcium, kalium, vitamine B6 (pyridoxine) en vitamine B3 (niacine)
  • Haver heeft 51 gram koolhydraten, 13 gram eiwit, 5 gram vet en 8 gram vezels in 1 kopje. Deze zelfde portie heeft slechts 303 calorieën.

Dit betekent dat haver tot de meest voedzame voedingsmiddelen behoort die je kunt eten.

2. Hele haver is rijk aan antioxidanten, waaronder avenanthramides

Hele haver bevat veel antioxidanten en heilzame plantaardige stoffen die polyfenolen worden genoemd. Het meest opvallend is een unieke groep antioxidanten, avenanthramides genaamd, die bijna uitsluitend in haver worden aangetroffen (Studie).

Uit zowel oud als nieuw onderzoek is gebleken dat avenanthramides de bloeddruk kunnen helpen verlagen door de productie van stikstofmonoxide te verhogen. Dit gasmolecuul helpt de bloedvaten verwijden en leidt tot een betere doorbloeding (StudieStudieStudie).

Bovendien hebben avenanthramides ontstekingsremmende en jeukstillende effecten (StudieStudieStudie).

3. Haver bevat een krachtige oplosbare vezel genaamd beta-glucaan

Haver bevat grote hoeveelheden bèta-glucaan, een soort oplosbare vezel. Beta-glucaan lost gedeeltelijk op in water en vormt een dikke, gelachtige oplossing in je darmen.

De gezondheidsvoordelen van bèta-glucaanvezels zijn onder meer:

  • verlaagd LDL- en totaal cholesterolgehalte (Studie)
  • verlaagde bloedsuikerspiegel en insulinerespons (Studie)
  • verhoogd gevoel van volheid (Studie)
  • verhoogde groei van goede bacteriën in het spijsverteringskanaal (Studie)

4. Opgelet: Verstoppingen door het eten van teveel vezels

Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt. Dat komt door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat. Een verkeerde inname kan zo de stoelgang hinderen, in plaats van bevorderen. Belangrijk is dus om voldoende te blijven drinken. Op deze manier voorkom je dat vocht uit andere belangrijke systemen van het lichaam wordt onttrokken. Daarnaast is het belangrijk om goed naar je lichaam te blijven luisteren.

Orthomoleculair Leefstijltherapeut volgens KPNI en Voetreflexoloog

Dirk De Man

Spoorwegstraat 14

B-9550 HERZELE

Oost-Vlaanderen

Email: info@orthofelia.be

Gsm: 0475 / 82 36 21  

De praktijjk is gelegen  in de ruime omgeving van Aalst - Lede - Erpe-Mere - Wetteren - Melle - Oosterzele - Zottegem - Lierde - Brakel - Sint-Lievens-Houtem - Ninove - Haaltert - Geraadsbergen - Oudenaarde

Maak een afspraak online

Gratis download twee ebooks bij inschrijven voor nieuwsbrief

Bezoek ook onze gezondheidswinkel OFELIA