Onze kaak, een eenvoudig stukje bot of is het toch belangrijker voor ons ...

Onze kaak, een eenvoudig stukje bot of is het toch belangrijker voor ons ...

Onze kaak, een eenvoudig stukje bot of is het toch belangrijker voor ons ... Het evolutionair belang van onze kaak is enorm. Onze kaak is ontstaan opdat het mannetje het vrouwtje kon vastgrijpen bij de voortplanting en zo kon ze ocharme niet wegvluchten, daarna verder ontwikkeld voor het kauwen van ons eten, het ons afweren van vijanden, voor de communicatie met andere soortgenoten. Onze kaak is zo belangrijk voor ons dat het veel sneller zal herstellen bij een breuk als bijvoorbeeld een elleboog.

Bent u bekend met de vecht- of vluchtreactie? Je zult het in je leven al vaak meegemaakt hebben: als je schrikt of te laat komt bijvoorbeeld. Dit gevoel is belangrijk, een gevoel dat het overleven ​​van alle dieren, inclusief mensen, heeft mogelijk gemaakt.

 Een studie (zie link onderaan) heeft het mechanisme geïdentificeerd waarmee het skelet essentieel wordt in de snelle reactie op angst. De studie heeft bewijs gevonden dat het skelet, onze botten dus als een hormonaal orgaan fungeert. 

 Angst activeert in de hersenen onze amygdala, dit wordt ook wel het angstcentrum van de hersenen genoemd. De amygdala produceert glutamaat, wat het skelet een signaal geeft om binnen enkele minuten na een stressvolle gebeurtenis een molecuul genaamd osteocalcine vrij te geven. Het bot dat het dichts bij de hersenen zit is onze kaak, vandaar dat de kaak zo'n belangrijke rol vervult in ons lichaam.

Dit osteocalcinemolecuul zet een hele serie van acties in beweging waardoor een verhoging van de temperatuur en het energieverbruik, een hogere hartslag en een snellere ademhaling mogelijk wordt – allemaal nodig om een ​​snelle reactie te laten overleven. Bij heel veel stress over langdurige periode kan dit effect meehelpen aan het ontstaan van osteoporose door de ontkalking van het bot. Stress draagt dus bij aan osteoporose!!! 

 Belang van goed kauwen op hard voedsel zoals appelen, groenten is belangrijk om onze kaakbeenderen in stand te houden.Wanneer het lichaam vaststelt dat de kaak te zwak wordt gaat het lichaam dit vaak compenseren met tandenknarsen om zodoende de kaken te trainen. Tandenknarsen leidt echter tot beschadiging van de tanden. Ook slechte ontwikkeling van de kaak bij kinderen heeft heel vaak te maken met het eten van te zacht voedsel en ook met de mond openslapen. 

 Goed kauwen is dus essentieel

  • om voldoende sterke kauwspieren te behouden;
  • om tot rust te komen;
  • om een goede spijsvertering in werking te stellen waarbij koolhydraten zoals brood reeds in de mond vermengd wordt met het enzym amylase;
  • Voor behoud van een goed gebit door een goede inplanting van de tanden in een sterke gezonde kaak;
  • om een goede doorbloeding van de hersenen te bekomen;

 Conclusie : Appels en wortels eten is dus de boodschap en minder zacht voedsel ;)

 P.S.. : je zou kunnen zeggen dan ga ik meer kauwgommen, dat traint ook mijn kaakspieren :). Goe gevonden. Maar toch beter niet doen, door te kauwgommen denkt je lichaam dat er voedsel onderweg is en maakt tevergeefs spijsverteringsenzymen aan.

 

studie

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie in gezondheidshuis ORTHOFELIA in Herzele

Dirk De Man

Spoorwegstraat 14

B-9550 HERZELE

Oost-Vlaanderen

Email: info@orthofelia.be

Gsm: 0475 / 82 36 21  

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie bij groepspraktijk Identity in Berchem

Multidisciplinaire groepspraktijk voor gezondheid en welzijn. 

Fruithoflaan 38/11

2600 Berchem  (Antwerpen)

https://praktijkidentity.be

Maak een afspraak online

voetreflexologie orthomoleculair leefstijltherapeut klinisch psycho neuro immunologie

Klik hier voor online booking

De orthomoleculaire gezondheidspraktijjk is gelegen  in de ruime omgeving van Herzele met name Aalst - Lede - Erpe-Mere - Wetteren - Melle - Oosterzele - Zottegem - Lierde - Brakel - Sint-Lievens-Houtem - Ninove - Haaltert - Geraadsbergen - Oudenaarde alsook in Berchem (Antwerpen)

Gratis download ebook en inschrijving nieuwsbrief

Bezoek ook onze gezondheidswinkel OFELIA

©{year} ORTHOFELIA. Webdesign by Dmd-webdesign.be .