Burnout ( stress - zware emotionele belasting )

Burnout ( stress - zware emotionele belasting )

Burn-out syndroom is een typisch voorbeeld van een psycho-neuro-immunologisch probleem.

Eigenlijk gebruik ik niet graag de term "burnout" daar het woord een zeer geladen gevoelswaarde heeft. Burnout wordt vaak altijd gerelateerd met werk, burn-out kan inderdaad werkgebonden zijn maar hoeft niet persé werkgerelateerd te zijn. Burn-out kan ook door heel veel andere emotionele belasting, of een combinatie van beiden veroorzaakt worden.

Een betere definitie voor mij is : " Symptomen van uitputting als gevolg van een langdurige blootstelling aan een situatie die emotioneel veelvragend is". Dit lijkt me een betere en meer volledige definitie.

Het gaat over een hele resem aan symptomen als gevolg van het leven of tijd spenderen aan emoties die veelvragend zijn en dit zowel op de werkvloer, als door emotionele problemen thuis maar ook door emotionele problemen en trauma's die in het verleden of in de jeugd zijn meegemaakt.

Als we dieper kijken zijn er drie symptomen die er bij een burn-out altijd uitspringen namelijk:

 • Emotionele uitputting
 • Depersonalisatie, ik ben mezelf niet meer
 • Geen voldoening vinden in de dingen die ik doe.

Tijdens een orthomoleculair consult bespreken we dan ook altijd:

 • jouw energiebalans, slaappatroon, spijsvertering, eetpatroon, gezinssituatie, medische voorgeschiedenis, andere gezondheidsklachten, werksituatie, socio-emotionele stressoren, jeugd, geboorte,  … 
 • achterhalen welke emotie achter de uitputting zit
 • ik zal de fysiologische werking achter de symptomen van een burn-out heel concreet uitleggen. De fysiologische werking van een burn-out is heel logisch uit te leggen en is gedurende de evolutie zo ontwkkeld om ons te laten overleven bij acute stress. Echter bij chronische stress, bij langdurige zware emotionele belasting loopt het verkeerd. Concreet zal ik uitleggen:
  • Wat betekent de fase 1 en fase 2 van een burn-out;
  • Wat we bedoelen met een egoîstisch brein;
  • Waarom we bij burnout meer problemen krijgen met onze geslachtshormonen en daardoor bijvoorbeeld moelijkere menstruatieproblemen of zware menopauzale klachten kunnen krijgen of libidostoornissen;
  • Waarom lichaamseigen stoffen niet correct in het lichaam worden omgezet en we daardoor tekorten krijgen;
  • Waarom we zoveel gewrichts- en botklachten krijgen en kwetsuren maar niet overgaan en chronisch blijven aanslepen;
  • Waarom we meer pijngevoelig zijn; 
  • Waarom ons fenotype bepalend is hoe we omgaan met stress en angsten en de relatie tussen hippocampus en amygdala;
  • Waarom brain derived neurotrophic factor (BDNF) zo belangrijk is voor onze hersenen en hoe we dit kunnen stimuleren
  • Waarom het eten van granen symptomen van burnout kunnen versterken
  • Tips en suppletie die we kunnen toepassen om burn-out klachten te verlichten
  • ...

Ik vind het heel belangrjk dat u na het orthomoleculair consult volledig begrijpt wat de fysiologische werking is van een burn-out. Als u goed begrijpt wat er gebeurt in uw lichaam, dan kan uw menselijk brein meehelpen aan de oplossing ervan stap per stap.

Naast het orthomoleculair consult kan ik vanuit de praktijk ook voetreflexologie aanbieden die kan bijdragen aan het tot rust brengen van het zenuwstelsel. Beide complementaire therapieën zijn een mooie combinatie ter ondersteuning van burn-out.

Voetreflexologie is een holistische handeling die tot doel heeft ontspanning en evenwicht in het lichaam te bevorderen. Er is wetenschappelijk bewijs over de impact van voetreflexologie op de polyvagaaltheorie, met name het kan helpen ontspanning te bevorderen en het parasympathische zenuwstelsel te ondersteunen, wat een belangrijk aspect is van de polyvagaaltheorie en kan bijdragen tot ondersteuning bij burn-out.

De polyvagaaltheorie, voorgesteld door Dr. Stephen Porges, benadrukt de rol van de nervus vagus bij het reguleren van het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de onwillekeurige functies van het lichaam. De nervus vagus heeft takken die verband houden met verschillende staten van opwinding en sociale betrokkenheid. De parasympathische tak van de nervus vagus, vaak het ‘rust- en verteringssysteem’ genoemd, wordt geassocieerd met ontspanning en kalmerende reacties.

Hier ziet u hoe reflexologie kan worden gekoppeld aan het ondersteunen van de polyvagaaltheorie:

Stimulatie van ontspanningsreactie: Voetreflexologie omvat het uitoefenen van druk op specifieke punten op de voeten  die overeenkomen met verschillende organen en systemen in het lichaam. Door deze punten te stimuleren kan reflexologie een ontspanningsreactie veroorzaken, waardoor het parasympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd.

Stressvermindering: Voetreflexologie wordt vaak gebruikt als ontspanningstechniek, en stressvermindering wordt geassocieerd met de activering van het parasympathische zenuwstelsel. Als voetreflexologie stress helpt verminderen, kan het bijdragen aan een kalmerend effect, in lijn met de polyvagaaltheorie.

Verbeterd lichaamsbewustzijn:  Voetreflexologie moedigt individuen aan om zich meer bewust te worden van hun lichaam en sensaties. Dit verhoogde bewustzijn kan bijdragen aan een gevoel van geaardheid en aanwezigheid, waardoor het zenuwstelsel positief wordt beïnvloed.

 

 

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie in gezondheidshuis ORTHOFELIA in Herzele

Dirk De Man

Spoorwegstraat 14

B-9550 HERZELE

Oost-Vlaanderen

Email: info@orthofelia.be

Gsm: 0475 / 82 36 21  

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie bij groepspraktijk Identity in Berchem

Multidisciplinaire groepspraktijk voor gezondheid en welzijn. 

Fruithoflaan 38/11

2600 Berchem  (Antwerpen)

https://praktijkidentity.be

Maak een afspraak online

voetreflexologie orthomoleculair leefstijltherapeut klinisch psycho neuro immunologie

Klik hier voor online booking

De orthomoleculaire gezondheidspraktijjk is gelegen  in de ruime omgeving van Herzele met name Aalst - Lede - Erpe-Mere - Wetteren - Melle - Oosterzele - Zottegem - Lierde - Brakel - Sint-Lievens-Houtem - Ninove - Haaltert - Geraadsbergen - Oudenaarde alsook in Berchem (Antwerpen)

Gratis download ebook en inschrijving nieuwsbrief

Bezoek ook onze gezondheidswinkel OFELIA

©2024 ORTHOFELIA. Webdesign by Dmd-webdesign.be .