Ons lymfesysteem

Ons lymfesysteem

Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten, kanalen, knooppunten en andere weefsels.

Elke dag lekt ongeveer 2 liter vloeistof uit het cardiovasculaire systeem in lichaamsweefsels. Het lymfestelsel is een netwerk van vaten die deze vloeistoffen of lymfe verzamelen. Lymfe is een heldere vloeistof die wordt gewonnen uit bloedplasma.

De lymfevaten vormen een netwerk van takken die de meeste lichaamsweefsels bereiken. Ze werken op dezelfde manier als de bloedvaten. De lymfevaten werken samen met de aderen om vocht uit de weefsels terug te voeren.

In tegenstelling tot bloed wordt de lymfevloeistof niet gepompt maar door de bloedvaten geperst wanneer we onze spieren gebruiken. De eigenschappen van de lymfevatenwanden en de kleppen helpen de beweging van lymfe onder controle te houden. Net als aderen hebben lymfevaten kleppen aan de binnenkant om te voorkomen dat vloeistof terugstroomt in de verkeerde richting.

Lymfe wordt geleidelijk afgevoerd naar grotere bloedvaten totdat het de twee hoofdkanalen bereikt, de lymfekanalen in onze romp. Van daaruit keert de gefilterde lymfevloeistof terug naar het bloed in de aderen.

De bloedvaten vertakken zich via knooppunten die lymfeklieren worden genoemd. Deze worden vaak klieren genoemd, maar het zijn geen echte klieren omdat ze geen deel uitmaken van het endocriene systeem.

In de lymfeknopen beoordelen immuuncellen op vreemd materiaal, zoals bacteriën, virussen of schimmels.

Lymfeklieren zijn niet de enige lymfeweefsels in het lichaam. De amandelen, milt en thymusklier zijn ook lymfeweefsels.

  • Het lymfestelsel speelt een sleutelrol in het immuunsysteem, de vochtbalans en de opname van vetten en vetoplosbare voedingsstoffen.
  • Omdat lymfevaten vocht uit lichaamsweefsels afvoeren, kan vreemd materiaal naar de lymfeklieren worden afgeleverd voor beoordeling door cellen van het immuunsysteem.
  • De lymfeklieren zwellen op als reactie op infectie, als gevolg van een opeenhoping van lymfevloeistof, bacteriën of andere organismen en cellen van het immuunsysteem.
  • Lymfeklieren kunnen ook geïnfecteerd raken, in een aandoening die bekend staat als lymfadenitis.
  • Als de lymfeklieren gezwollen blijven, als ze hard en rubberachtig zijn en als er andere symptomen zijn, moet u een arts raadplegen.

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie in gezondheidshuis ORTHOFELIA in Herzele

Dirk De Man

Spoorwegstraat 14

B-9550 HERZELE

Oost-Vlaanderen

Email: info@orthofelia.be

Gsm: 0475 / 82 36 21  

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie bij groepspraktijk Identity in Berchem

Multidisciplinaire groepspraktijk voor gezondheid en welzijn. 

Fruithoflaan 38/11

2600 Berchem  (Antwerpen)

https://praktijkidentity.be

Maak een afspraak online

voetreflexologie orthomoleculair leefstijltherapeut klinisch psycho neuro immunologie

Klik hier voor online booking

De orthomoleculaire gezondheidspraktijjk is gelegen  in de ruime omgeving van Herzele met name Aalst - Lede - Erpe-Mere - Wetteren - Melle - Oosterzele - Zottegem - Lierde - Brakel - Sint-Lievens-Houtem - Ninove - Haaltert - Geraadsbergen - Oudenaarde alsook in Berchem (Antwerpen)

Gratis download twee ebooks

Bezoek ook onze gezondheidswinkel OFELIA