Wat kies je margarine of roomboter?

Wat kies je margarine of roomboter?

Hoe vaak horen we in reclamespots niet "margarine is gezonder dan roomboter". Niets blijkt echter minder waar. Margarine bevat kunstmatige transvetten die schadelijk zijn voor het vetmetabolisme in het lichaam. Deze vetten worden opgenomen in cellen, die daarna minder zuurstof doorlaten, wat kan leiden tot verstikking van de cellen en zelfs kankervorming. Deze transvetten worden vaak gebruikt als conserveermiddel in bewerkte voedingsmiddelen.

Boter is een natuurproduct dat heel weinig stappen van bewerking nodig heeft. Het bovenstaande schema laat dit duidelijk zien.

Om margarine als eindproduct te bekomen zijn er heel wat onnatuurlijke stappen noodzakelijk.Vooral de faze van vetharding van plantaardige olie is heel schadelijk voor ons lichaam. Plantaardige vetten zijn vloeibaar. Vloeibare vetten dienen dus verhard te worden om als eindproduct margarine te bekomen. Tijdens dit verhardingsproces ontstaan er transvetten. Transvetten zijn volledig vreemd voor het lichaam daar ze niet in de natuur voorkomen. 

Margarine verhoogt risico op hart- en vaatziekten
Een Duits onderzoek van Ökotest ontdekte dat zestien van de negentien geteste margarines een potentieel gevaarlijke stof, glycidyl-methacrylaat, bevatten. Ondanks beweringen van fabrikanten zoals Unilever over de gezondheidsvoordelen van hun producten, zijn er studies die suggereren dat margarine het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

Margarine bederft niet
Een ander zorgwekkend feit is dat margarine niet bederft als het een jaar buiten de koelkast wordt bewaard. Het lijkt niet te reageren met zuurstof en geen enkel organisme lijkt het te willen eten. Dit in tegenstelling tot natuurlijke voedingsmiddelen die bederven als ze niet goed worden bewaard. Zelfs mieren, die meestal niet kieskeurig zijn, vermijden margarine en geven de voorkeur aan natuurlijke boter.

Conclusie: Probeer zoveel mogelijke transvetten te vermijden, ze verharden de celmenbramen waardoor onze energiefabriekjes in moeilijkere omstandigheden energie dienen te produceren. Kies voor natuurlijke producten zoals roomboter, Ghee, cacaoboter, olijfolie, kokosvet of rode palmolie, niet geraffineerd en van eerste koude persing. 

Duits artikel

Studie

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie in gezondheidshuis ORTHOFELIA in Herzele

Dirk De Man

Spoorwegstraat 14

B-9550 HERZELE

Oost-Vlaanderen

Email: info@orthofelia.be

Gsm: 0475 / 82 36 21  

Orthomoleculaire leefstijlconsultatie en voetreflexologie bij groepspraktijk Identity in Berchem

Multidisciplinaire groepspraktijk voor gezondheid en welzijn. 

Fruithoflaan 38/11

2600 Berchem  (Antwerpen)

https://praktijkidentity.be

Maak een afspraak online

voetreflexologie orthomoleculair leefstijltherapeut klinisch psycho neuro immunologie

Klik hier voor online booking

De orthomoleculaire gezondheidspraktijjk is gelegen  in de ruime omgeving van Herzele met name Aalst - Lede - Erpe-Mere - Wetteren - Melle - Oosterzele - Zottegem - Lierde - Brakel - Sint-Lievens-Houtem - Ninove - Haaltert - Geraadsbergen - Oudenaarde alsook in Berchem (Antwerpen)

Gratis download ebook en inschrijving nieuwsbrief

Bezoek ook onze gezondheidswinkel OFELIA

©2024 ORTHOFELIA. Webdesign by Dmd-webdesign.be .