Metastudie voordelen bio-groenten en fruit

Deze Metastudie is verschenen op pubmed en verwijst naar de metastudie gedaan door de universiteit van Cambridge die u hier kan aantreffen. 

Kort samengevat stelt de studie dat biologische geteelde groenten en fruit:

  • 20 à 40 % meer celbeschermende antioxidanten bevat en 18 à 69% meer secundaire plantenstoffen dan in reguliere gewassen. Biologische groenten en fruit hebben meer anti-oxidanten gezien de plant of vrucht tijdens haar ontwikkeling eigen afweerstoffen heeft moeten aanmaken tegen gevaren van buitenaf zoals schimmels, bacteriën, ... . Dit betekent concreet dat biologische gewassen een betere bescherming geven aan het lichaam tegen de vele vrije radicalen.
  • Geen of veel minder prikkelende xeno-oestrogenen door het niet gebruiken van pesticiden bij de teelt van biologische voeding. Xeno-oestrogenen zijn geen echte hormonen, maar ze gedragen zich wel zo in het lichaam. Xeno-oestrogenen zijn grote verstoorders van de oestrogenen hormoonhuishouding in ons lichaam. Een teveel aan xeno-oestrogenen leidt tot oestrogeendominantie, voorbeeld hiervan is prikkelen van oestrogeenafhankelijke borstkanker.
  • 4 à 30 x meer salvestrolen bevat dan in reguliere gewassen. salvestrolen zijn bittere componenten die afwijkende kankercellen dwingen tot apoptose (= geprogrammeerde celdood) Meer eten van salvestrolen beschermt mensen vermoedlijk beter tegen allerlei vormen van kanker. 
    .Werkingsmechanisme van salvestrolen
    • een salvestrolmolecuul wordt vanuit de bloedsomloop opgenomen in de kankercel en door het CYP1B1-enzym omgezet in een fatale toxine voor de kankercel waardoor deze gedwongen wordt tot apoptose
    • een salvestrolmolecuul wordt vanuit de bloedsomloop opgenomen in de gezonde cel, in deze cel is er geen CYP1B1- eiwit aanwezig, waardoor de salvestrol de cel weer verlaat, zonder deze beschadigd te hebb

©2022 ORTHOFELIA. Webdesign by Dmd-webdesign.be .

De sessies in onze praktijk en de informatie die op de website van ORTHOFELIA.BE wordt verstrekt is steeds ondersteunend. De uitgevoerde handelingen en verstrekte informatie is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies, diagnose of behandeling door een arts.