Het paas-ei ontleed: voeding, PFAS en veerkracht

Het paas-ei ontleed: voeding, PFAS en veerkracht

In vele culturen staat het ei symbool voor dat nieuwe begin: vol leven, vol belofte. Wat als we daar, voorbij de traditie, ook even naar durven kijken vanuit onze gezondheid?

Een recente studie van Sartori et al. (2024) benadrukt dat eieren een krachtige rol spelen in onze metabole gezondheid. Ze zijn rijk aan choline, luteïne, zeaxanthine, antioxidanten en hoogwaardige eiwitten. Hun nutriëntendichtheid ondersteunt niet alleen onze hersenfunctie en celvernieuwing, maar ook ontgiftingscapaciteit, oxidatieve balans en epigenetische stabiliteit, processen die essentieel zijn voor een lang en vitaal leven.

Een ei is dus geen banaal voedingsmiddel. Het is een biologisch meesterwerk, een capsule van bouwstoffen die lichaam en brein voedt op elk niveau. De dooier bevat vetoplosbare vitaminen, cholesterol (essentieel voor hormoonsynthese) en fosfolipiden zoals fosfatidylcholine ,onmisbaar voor leverfunctie en celmembraanstructuur. Het eiwit voorziet in alle essentiële aminozuren in precies de juiste verhoudingen.

Maar in deze tijd, waarin het milieu steeds vaker onze fysiologie beïnvloedt, is het noodzakelijk om ook een kritische blik te werpen. Want zelfs het meest waardevolle voedingsmiddel kan schade aanrichten als het uit een vervuilde bron komt.

De schaduwzijde: PFAS in eieren

Steeds vaker worden eieren, met name van hobbykippen of vrije-uitloopkippen in risicogebieden, besmet met PFAS, persistente chemische stoffen die zich opstapelen in het lichaam en nauwelijks worden afgebroken. Ze dringen via regenwater, bodemverontreiniging of voer de voedselketen binnen. Kippen zijn daar bijzonder gevoelig voor.

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) worden in verband gebracht met:

  • verstoring van het immuunsysteem en de hormonale balans

  • verminderde vruchtbaarheid

  • lever- en schildklierproblemen

  • verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker

  • een verlaagde respons op vaccinatie bij kinderen

Wat wrang is: net het voedingsmiddel dat zo’n positieve impact heeft op onze biochemie, kan door milieuvervuiling onbedoeld een bron worden van toxische belasting.

Vooral eieren van hobbykippen blijken vaker besmet.

 Dat komt omdat deze kippen vaak langer leven, waardoor PFAS zich gedurende hun leven kan opstapelen in hun vet- en spierweefsel. In commerciële legbedrijven worden kippen doorgaans na een relatief korte legronde vervangen, waardoor ze minder tijd krijgen om zulke stoffen in hun lichaam op te slaan. Die levensduur maakt dus een belangrijk verschil in de mate van besmetting.

Wat kunnen we doen?

Bewustwording is de eerste stap. Weten waar je eieren vandaan komen is cruciaal. Enkele aanbevelingen:

  • Kies eieren met gecontroleerde oorsprong, idealiter biologisch en afkomstig uit een gebied met lage milieudruk

  • Laat als hobbyhouder bij twijfel je bodem of eieren testen op PFAS, dat kan tegenwoordig ook thuis met een testkit, bijvoorbeeld via www.pfastest.nu

  • Voer je kippen zuiver, zonder restafval of compost van onbekende herkomst

  • Versterk je eigen ontgiftingssysteem met voeding rijk aan zwavel, bitterstoffen, chlorofyl, choline, selenium en zink

  • Werk aan lever- en lymfeondersteuning via beweging, ademhaling, warmte en herstel

Kies met kennis. 

De studie liet zien dat mensen die een paar keer per week eieren eten, dus tussen de 1 en 6 keer, gezonder blijven en minder kans hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten of andere oorzaken. Mensen die bijna nooit eieren eten, hadden een hoger risico. Wat wel opvallend was: dit positieve effect werd niet gezien bij mensen die elke dag eieren eten. 

De onderzoekers zagen ook dat het effect niets te maken had met cholesterol of de rest van hun voeding. Dat betekent dat eieren op zichzelf iets bijzonders bijdragen. Ze passen goed in een gezond eetpatroon als je ze met mate en uit een schone bron eet. 

Studie